UV: Hugh Hefner, vanhat valokuvat ja päänsärky

Tänään on vuoden 2018 ensimmäinen päivä, jee! Sosiaalinen media on täyttynyt ihmisten tarinoista siitä, miten heidän edellinen vuotensa meni. Monille vuosi oli haasteellinen ja täynnä koettelemuksia, mutta nyt ollaan toivoa täynnä. Ja niin kannattaa ollakin! Itselleni vuosi 2017 oli ahdistuksen kulta-aikaa, mutta ehkä juuri se laittoi minut tekemään muutoksia elämässäni. Ilman tietynlaista suunnan kadotusta en ehkä olisi nyt tällaisessa elämäntilanteessa: Helsingissä ja tekemässä kahta tutkintoa. Opin viime vuodesta valtavasti ja oppiminen jatkukoon tänäkin vuonna.

Olin suunnitellut jo etukäteen viettäväni tämän uuden vuoden yksin ja se osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä olin kipeä. Olen ollut jo viikon flunssassa, mutta nyt niistämiselle alkaa näkyä loppua. Eilen kärsin kovasta päänsärystä, joka onneksi helpotti vähän ennen kuin kello löi kaksitoista. Kävin päivällä kevyellä kävelyllä ja ostin hieman herkkuja illaksi, joiden kanssa käperryin sohvalle viltin alle telkun eteen.

Olin ajatellut katsoa Mamma Mia! -elokuvan, mutta katsoimme sen jo jouluaattona, joten päätin tsekata, mitä telkusta tulee. Hugh Hefnerin dokumentti lävähti eteeni ja jäin seuraamaan sitä. Olin ensin huvittunut siitä, että vuoteni vaihtuu Hefnerin parissa, mutta se olikin varsin avartavaa. Vaikka hänen elämänsä oli pinnallista, hän oli syvällinen. Hän vaikutti 1950-60-luvuilla moniin tärkeisiin asioihin. Hän mm. kutsui tv-ohjelmaansa eri taustaisia ihmisiä, eikä esim. syrjinyt ihonvärin perusteella. Hänen klubinsa olivat kaikille avoinna. Hän myös edisti naisten ehkäisyasiaa. Ohjelmassa oli feministien haastatteluja ja he tuomitsivat Hefnerin toimet aika jyrkästi, mitä olen itsekin aikaisemmin tehnyt tietämättä hänestä muuta kuin hänen Playboy-lehtensä.

Suurimpana mieleeni jäi se, että Hefner etsi aina rakkautta. Hän sanoi dokumentissa, ettei tunne itseään omaksi itsekseen, jos ei ole rakastunut. Hänellä oli välillä useampi tyttöystävä samaan aikaan ja hän oli kuolemaansa asti nuorten naisten ympäröimä. Siinä on jotain surullista. Ei nuorissa naisissa, vaan siinä, että hän jahtasi koko elämänsä rakkautta. Hän pohti ohjelmassa syytä siihen ja ajatteli sen johtuvan karusta lapsuudestaan. Tänä syksynä kehityspsykologiaa opiskelleena olen sisäistänyt sitä, kuinka paljon aikaisemmat kokemuksemme vaikuttavat meihin. Etenkin lapsuudessa tapahtuneet asiat ovat merkityksellisiä, niin hyvässä kuin pahassa.

Dokumenttia katsoessani tajusin, kuinka paljon arvostan sitä, mitä Hefner sai yhteiskunnassa aikaan. Hän iski tabuaiheisiin ja rohkaisi ihmisiä tuomaan mielipiteensä esiin. Hän halusi ymmärtää erilaisia näkökantoja ja poistaa perusteettomia sääntöjä. Ihailen ihmisiä, jotka uskaltavat rohkeasti seistä sanojensa, tekojensa ja ajatustensa takana.

kuva 546

Katsoin myös vanhoja valokuvia, sillä mikä on parempi tapa aloittaa uusi vuosi kuin nostalgisoida mennyttä? 😀 Valokuvat veivät monien vuosien päähän ja niistä huokui aika, josta tuntuu olevan ikuisuus. Mutta arvatkaa mitä? Myös esimerkiksi ensimmäisestä ja toisestakin yliopistovuodestani alkaa tuntua olevan ikuisuus. Minulle ikuisuus taitaa olla harvinaisen lyhyt aika. Tiedättekö, se menee näin: yhtäkkiä vaan tajuaa, ettei saa jotain aikaa tuntumaan ihossaan samalla tavalla kuin aikaisemmin. Niiden muisteleminen ei saa itkemään, ei nauramaan. Ne ovat siirtyneet osaksi menneisyyttä, eikä niihin kerta kaikkiaan enää ole paluuta.

kuva 545

On aika keskittyä tulevaan. Lähden huomenna takaisin Helsinkiin ja aion seitsemän tunnin linja-automatkalla kirjoittaa ylös tavoitteeni tälle vuodelle. Ne ovat jo lähes valmiina mielessäni ja tänään tein yhden konkreettisen asian yhden tavoitteeni eteen. Siitä ja muista tavoitteista lisää ensi postauksessa. Toivon kaikille upeaa vuotta 2018! Toivon myös, että huomenna matkapahoinvointini pysyy aisoissa.

kuva 547

Tällä asenteella tähän vuoteen!

Nora

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s