Saako mielenterveysongelmista puhua?

Yhteiskunnan ilmapiiri tabuaiheiden suhteen on avautunut melkoisesti viime vuosina. Nykyään on hyväksyttävää puhua mielenterveyttä koettelevista haasteista ja usein saakin huomata, että muilta löytyy vastaavanlaisia kokemuksia kuin itsellä. Jokainen meistä kokee elämässään turbulensseja, mutta kieltämättä, kortit eivät aina mene tasan.

13.12 NORA JA TUBETTAJAT -ohjelmassa sain vieraakseni Heidi Korkalaisen, joka on puhunut videoillaan hyvin avoimesti mielenterveysongelmistaan. Nostan hattua kaikille, jotka uskaltavat jakaa kokemuksiaan antaakseen vertaistuellista apua muille. Ja usein asioista puhuminen auttaa myös itseään käsittelemään niitä. Heidi kertoi kohtaamistaan fyysisistä ja psyykkisistä haasteistaan, pääset kuuntelemaan keskustelua täältä.

kuva 505

Heidin kanssa jutellessa tuli mieleen sanonta “kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin”. Treenaaminen on Heidille antoisaa ja hän harrastaakin monia eri lajeja, mutta terveyden reistaillessa hän on joutunut muodostamaan uuden suhteen liikkumiseen. Usein kun ihminen kohtaa isoja haasteita, hänen arvojärjestyksensä muokkautuu uuteen uskoon. Asioita ei pidä enää itsestäänselvyyksinä. On hyvä, että elämässä on vaihtelevaa sisältöä, koska silloin jonkin osa-alueen ollessa huonommalla tolalla, ei koko maailma romahda. Tämä saattaa kuitenkin olla helpommin sanottu kuin tehty.

Välillä mielenterveysongelmista käytävissä keskusteluissa nousee esiin kysymys, miksi joku haluaa avoimesti kertoa tilanteestaan. Eikö silloin ihminen riisu itsensä henkisesti täysin alastomaksi muiden edessä? Mutta toisaalta, mitä pahaa on tehdä inhimillisyys näkyväksi? Toisinaan avautujia syytetään huomion hakemisesta ja säälin kerjäämisestä. Totuus on kuitenkin lähes aina toinen. Mielenterveysongelmat ovat raskaita kantaa ja vielä raskaampia niistä tulee, jos niitä täytyy häpeissään piilotella. Toki on jokaisen oma valinta, mitä kertoo ja mitä ei.

Puhuimme Heidin kanssa myös vegaanisesta elämäntavasta, johon hän on vähitellen tutustunut ja hänen eläinrakkaudestaan. Ylläolevassa kuvassa hän poseeraa koiransa Ilon kanssa. Haastattelussa nousi esiin myös se, kuinka suuri merkitys tukiverkostolla on elämän aallokoissa. Yksin ei kukaan täällä pärjää, eikä tarvitsekaan. On ajatuksia herättävää päästä keskustelemaan ihmisten kanssa heidän kokemuksistaan ja jos sinuakin kiinnostaa Heidin tarina, käy kuuntelemassa se.

Nyt ollaan jo tässä vaiheessa vuotta, kun voi toivottaa upeaa joulunodotusta ❤

Nora

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s